Arhiva noutăţilor consulare

Consultări moldo-române la nivel de şefi de servicii consulare

În perioada 22-23 martie 2018, la Bucureşti, România au avut loc consultări moldo-române în domeniul consular la nivel de şefi de servicii consulare din cadrul Ministerelor Afacerilor Externe din cele două state.

Delegaţia moldovenească a fost condusă de Şeful Direcţiei Afaceri Consulare, Sergiu Odainic, iar delegaţia română de Directorul General al Departamentului Consular, Bogdan Mihai Stănescu.

În cadrul consultărilor au fost examinate aspectele de bază ale cooperării între cele două state în domeniul consular, precum implementarea prevederilor Tratatului dintre Republica Moldova şi România privind asistenţa juridică în materie civilă şi penală, dar şi protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor pe teritoriul ambelor state.

Totodată, au fost discutate aspecte privind gestionarea relaţiilor de cooperare consulară în situaţii deosebite.

Un alt subiect important inclus pe agenda consultărilor a fost schimbul de informaţii privind experienţa părţilor în procesul de modernizare a serviciilor consulare. În acest sens, s-a evidenţiat importanţa perfecţionării şi îmbunătăţirii serviciilor consulare prestate cetăţenilor ambelor ţări.

Urmare a consultărilor, oficialii au convenit continuarea cooperării bilaterale în vederea identificării celor mai bune soluţii pentru consolidarea activităţii în domeniul consular.