Arhiva noutăţilor consulare

Consultări consulare moldo-belaruse

Joi, 3 decembrie 2015, la Chişinău, au avut loc consultări moldo-belaruse în domeniul consular la nivel de şefi de servicii consulare din cadrul Ministerelor Afacerilor Externe din cele două state.

În cadrul consultărilor au fost examinate aspecte ce ţin de baza juridică a cooperării moldo-belaruse în domeniul consular şi perspectivele consolidării acesteia.

De asemenea, au fost analizate problemele şi dificultăţile cu caracter consular cu care se confruntă cetăţenii ambelor ţări aflaţi, respectiv, pe teritoriul celuilalt stat. S-a discutat situaţia comunităţii moldoveneşti în Republica Belarus şi a comunităţii belaruse în Republica Moldova şi modalităţile de sprijinire a acestora.

Un alt subiect important s-a axat pe împărtăşirea experienţei Republicii Moldova privind libera circulaţie în spaţiul European a cetăţenilor Republicii Moldova, precum şi de implementare a proiectelor aferente Parteneriatului de Mobilitate Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Urmare consultărilor, oficialii au convenit asupra necestitatii continuarii cooperării bilaterale în vederea identificării celor mai bune soluţii pentru consolidarea activităţii în domeniul consular.