Arhiva noutăţilor consulare

În atenţia cetăţenilor R. Moldova care planifică să călătorească în Federaţia Rusă

Cetăţenii Republicii Moldova care planifică să călătorească în Federaţia Rusă în scop de muncă au posibilitatea să verifice on-line veridicitatea invitaţiei, a permisului de muncă, a licenţei de angajare în câmpul muncii, dar şi motivul pentru care intrarea în Rusia le-a fost restricţionată. Serviciul Federal de Migraţiune (SMF) a lansat recent un nou serviciu informaţional, care permite verificarea statutului lor pe pagina de internet www.services.fms.gov.ru.

Persoanele interesate vor selecta link-urile active de pe acest site în funcţie de specificul vizitei lor în Rusia. Apoi, vor introduce datele pe care le cere sistemul. De exemplu, în cazul în care cetăţeanul Republicii Moldova doreşte să verifice dacă există motive de interzicere a accesului lui în Rusia, trebuie să introducă pe pagină următoarele date: numele, prenumele, patronimicul, genul, data naşterii, cetăţenia, tipul actului de identitate, numărul actului de identitate, valabilitatea actului, ţara unde i-a fost eliberat actul. 

Pe această pagină web, cetăţenii sunt avertizaţi că răspunsurile primite au doar caracter de informare. Pentru informaţii semnificative din punct de vedere juridic, ei se pot adresa birourilor teritoriale ale Serviciului Federal de Migraţiune. 

Zilnic, cetăţeni ai Republicii Moldova sunt opriţi la hotarul cu Federaţia Rusă pe motiv că intrarea lor nu este admisă. Aceasta se întâmplă inclusiv din cauza neregulilor care au fost înregistrate în sistemul informaţional al Serviciului Federal de Migraţiune. Situaţia este complicată şi din alte privinţe. În primul rând, cetățenilor nu li se oferă explicaţii privind cauzele aplicării interdicțiilor de intrare. În al doilea rând, în Rusia sunt mai mult de zece instituţii care pot institui astfel de restricţii, dar mai ales pentru că cetăţenii sunt puşi într-o situaţie extrem de dificilă, fiind practic obligaţi să se descurce singuri la graniţă.

Guvernul Republicii Moldova a identificat şi lansat până în prezent un mecanism special care prevede ca unităţile de transport terestru, care se întorc în Republica Moldova, să aibă locuri disponibile pentru a transporta acasă cetăţenii al căror acces nu a fost permis în Rusia. Totodată, consultările bilaterale de până acum cu colegii din Federația Rusă s-au axat pe obţinerea accesului la informaţia privind restricţiile impuse cetăţenilor moldoveni.

Biroul pentru relații cu diaspora